Smag På Kælderen #2

Smag På Kælderen #2

Så er tiden kommet til atter en udgave af:

Smag På Kælderen!

 

I dag har vi lagt os i selen for at finde et bredt og delikat udvalg til jer! Vi går fra gammelkendte bryggere med hidtil usmagte øltyper til bryghuse af mere eksotisk herkomst og med direkte obskure idéer! Til sidst lander vi trygt og godt i egen baghave med nyheder fra ølbaren Fermentorens egen produktion.

Så spænd hornhinden og massér spytkanalerne, for nu går det løs:

  

Mikkeller – Faro, 5%

Faro er en sjov størrelse. Ung Lambic, blandet med ældre Lambic og tilsat brun sukker. I mine ører lyder det ikke entydigt lækkert, hvilket også er grunden til at ingen af os i Kælderen har sat en Faro for tungen før. Hermed to Faro-jomfruers eventyr:

 ”Jah, det ligner en Tuborg Classic.”

Bevares...

I næsen står den enormt æblet. Der nærmer sig en maltet brødhed og vi roder lidt rundt i noterne indtil det slår os: det er som at sidde med en skål kold ymer med ymerdrys! Der er en lactisk syrnethed til stede samt sødmen fra den brune farin og lidt ristet rugbrød. Så snart den er identificeret, går oplevelsen meget hurtigt hen og bliver yderst fornøjelig.

Så, til smagen: da vi lige er kommet os over de første indtryk (den underlige sødme, der spiller med den æblede syre) er vi ganske overbeviste. Øllen smager mere af ymer med drys end nogen anden øl jeg har oplevet, samtidig med at der er noter, der leder tankerne hen imod et oxideret, brunet æble, der i sin bløde smattethed indeholder en nærmest karameliseret sødme samt en lidt jernet eftersmag, ”Det er sgu lækkert.”

 

Oedipus – Winnetou, 7%

Saison og Irsk Whiskey. Ikke en kombination man falder over hver dag. Vi sætter næsen til glasset og forundres. 

Foruden en lidt Bergamotte-lignende beskhed er duften fuld af grapefrugt og blomster. En sødmefuld gærethed leder tankerne hen på hjemmelavet hyldeblomstsaft, der har levet lidt videre i flasken.

I munden er det også hyldeblomsten, der står klarest; en kraftig bitterhed samt en brettet syre. Overraskende nok er den enormt sart og let drikkelig, og det eneste man mærker til Jameson-lagringen er en lidt vodka-lignende varme i halsen (vodka fordi der, ligesom i god vodka, er mere effekt end smag tilstede), samt en eget tørhed.

 

Dry & Bitter – Citra Bale Ale, 4,6%
En nyklassikker i visse kredse, fuldstændig ukendt i andre – denne session IPA ser for første gang dagens lys gennem brunet glas og under kapsel. Vi lukker den ud i verden og kaster os over den som de tørstige sjæle vi er:

 Straks efter afkapsling udfylder en vældig fyldig, fed aroma lokalet; angiveligt fra Citra-humlen, der giver en mild ostethed, samt dreven papaya, lidt grape og græs. Ganske imødekommende duft der lokker munden til glasset.

 Vi smager tidligt en fin bitterhed, som bliver pakket ind i et blødt sjal af grape, hyldeblomst og frisk citrus, med en fyldig, frugtig eftersmag som sløjfe.

Karstens manglende research forledte ham til at tro det bare var en fin og stilfærdig IPA, men blev grueligt imponeret da alkoholprocenten blev introduceret. Koden er hurtigt knækket: Citra Bale er en læskende og letdrikkelig øl, der trods alt kan få et humlehoved til at glædes.

  

Dry & Bitter – Hobo Chic, 8%
Rosinen i pølseenden er i dag en ganske behagelig en af slagsen. Hobo Chic er en IIPA af klassisk skuffe, brygget alene med (massevis af) Citra humle:

I første snif har denne specifikke flaske lidt kål den skal af med, men efter et halv minut og et par ture rundt i glasset, begynder humlen anderledes frimodigt at udfolde sig: tunge, saftige noter af appelsin, abrikosmarmelade og mango spiller sammen med lettere citrus-noter, samt enkelte skvulp af flødefyldige bolcher. 

Selve smagen begynder besindigt; mange af de frugter der fornemmes i duften går igen, men i en lidt sartere version. Der er dog massere af mango og en dejlig tropisk underlægning (måske en samba?) – og følelsen af at sidde med en eksotisk cocktail fortsætter med den mildt boozy eftersmag, der fint flettes ind i den tostrengede malt-sødme og humle-bitterhede. Vi tager et sip til, falder lidt ned i bambus-sækkestolen og lader øjnene hvile på det gyldne hav, der rammer den uendelige tropiske solnedgang.

 

Find og køb ugens smagekasse her på siden: https://www.kihoskh.dk/products/ugens-smagekasse :)

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Comments are moderated