Smag På Kælderen #4

Smag På Kælderen #4

Sverige. Monumentale skove, hele to legendariske Bergman’s, en vis Hr. Nobel og måske verdens bedste popmusik. Ugens smagning er overrendt af flasker fra den anden side af Øresund, og trods en mild, men dog iboende nationalfølelse med tendens til broderlig rivalisering, er vi ikke nært forsmåede nok til at negligere hvilke vidunderlige ting der brygges i de nordliggende skove i øjeblikket. Derfor har vi samlet lidt fra de bryggerier, vi synes har gjort det bedst på det sidste. Velkommen til fjerde udgave af Smag På Kælderen, velkommen til Svensk Når Det Er Bedst!

 

1. Stigbergets Bryggeri – India Pale Lager, 4,7%

Første levende billede er Stigbergets, som vi lige har fået et bredt sortiment fra. Vi har kun roser til overs for samtlige de flasker vi har i butikken, og deres IPL er absolut ingen undtagelse.

Magen til tørstslukker skal man lede længe efter! En øl der samler lagerens tørre og friske kvalitet, med humlens intense frugtighed, opkvikkende bitterhed og bløde blomstrede nuancer. Der er både tropiske frugter som ananas og passionsfrugt i kulissen, men den karakteristiske lager-gær giver også sit besyv og tilføjer en ren og klar kornethed, man også finder i velbryggede tyske pilsnere. 

 

2. O/O – Pretty Pale, 5,5% 

O/O er også et bryggeri vi er rigtig spændt på at se mere fra! Deres Narangi har, med uhørt succes, huseret på diverse værtshuse i området, og denne American Pale Ale er også smækker i alle aspekter!
Lækre toner af grapefrugt, citronskal, hyldeblomst og krydret mango lægger perfekt i spænd mellem en blød maltprofil og en skarp sødme fra en næsten udtørrende gæring. Her er tale om meget APA for pengene – og det er ikke fordi den er billig! ;)

 

 3. og 4. All In Brewing – This IPA og That IPA, 6%

All In bliver ved med at imponere os. Deres øl ligger generelt et par kroner over gennemsnittet, men de siger at det er fordi de stopper så store mængder humle i – og vi tror på dem!

This og That IPA er nyeste skud på stammen, og forsøger at omfavne henholdsvis både den klassiske amerikanske vestkyst tradition, samt den nye grumsede, mindre bitre stil fra østkysten.

Og de gør det godt!

That IPA lægger ud med meget klassiske humle-noter, meget klare og rene. Fersken, jordbær og en mundvandsfremkaldende ananas! Øllens fylde bidrager med en lidt fløde-cremet mundfornemmelse, og med ananas bag roret, dirigeres smagsløgene meget hurtigt hen imod en god gammel københavnerstang. En dejlig blød IPA, med en mild bitterhed, trods massere af humle.

This IPA leverer mange af de samme kvaliteter som That. Hovedforskellen er selvfølgelig den knap så bløde krop, en renere bitterhed samt en større dominans af frisk græs og korn. Oven i al humle-frugtigheden, er også en vid vifte af blomstrede strejf, samt lidt akaciehonning (uden honning-sødmen!). Smukke øl, der mest af alt smager af mere!

5. OmniPollo/Tupiniquim – Polimango, 8,5%

 Endnu en øl der går de nys populære østkyst-bryggerier i bedene. Her er tale om de efterhånden legendariske drenge fra Omnipollo der er gået sammen med Brazilianske Tupiniquim.

Øllen flyder tykt, og er fed både i udseende og faktisk også i aromaen. En intens grønhed, næsten som i grøntsag, stikker først og fremmest, men bliver hurtig efterfulgt af udefinérbare røde bær, en lidt sur og jordet friskhed (vi ved godt det lyder underligt, men det er nu ikke så dumt) – og endelig de fede guava og mangoer.
Det er ikke helt nemt at sige hvorfor, men det er lidt som om at Polimango mangler en dimension eller form. Trods sin cremede krop, kan man både stikke sig på ananas og appelsinlikør, som på sin vis lever meget godt op til de store amerikanere, men den ender ud i en lidt upræcis tågethed.

Når det er sagt, er det stadig en ganske fornøjelig størrelse, vi med glæde smider efter dig hvis du har mod på det!

 

Som slutnote vil vi berige det gode ølfolk med 10% på deres næste webshop-ordre. Det kræver blot at rabat-koden "HEJA_SVERIGE" skrives under "Discount" under betaling.

Tak for nu og skål! 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Comments are moderated